Parfumové lampy Maison Berger

Katalytické lampy od francúzskeho výrobcu Maison Berger sa používajú na čistenie a parfumovanie vzduchu v interiéroch už od roku 1898. Na rozdiel od klasických aromalámp, fungujú lampy od Maison Berger na princípe katalytickej oxidácie - teda procesu horenia bez prítomnosti plameňa a to vďaka patentovanému kahanu.

Ich používanie je tak omnoho bezpečnejšie a vďaka tomu že neprodukujú zbytočný dym aj omnoho hygienickejšie. Všetky vône - parfumy sú pripravované tými najskúsenejšími majstrami vonného priemyslu. Parfumy sú na báze alkoholu obohateného o vonné molekuly. 
Najčastejšie otázky k používaniu:
Ako pri prvom použití?
Najskôr naplňte lampu Vami vybranou vôňou približne do 2/3 objemu, vložte bavlnený knôt, ktorý je zakončený keramickým kahanom. Nechajte knôt nasiaknuť približne 20 minút  a zapáľte kahan. Spočiatku bude plameň pomerne vysoký - až 10 cm, približne po 3-5 minútach plameň sfúknite a priklopte ochrannou krytkou, ktorá zabraňuje popáleniu pri náhodnom dotyku kahanu. Kahan je teraz rozpálený na teplotu až 500°C a dochádza teda k žiadúcej katalýze a uvolňovaniu aromatických látok obsiahnutých v náplni - parfumu. Keď je vzduch prevoňaný tak, ako si prajete, stačí na kahan nasadiť kovový uzáver. Bez prítomnosti vzduchu dôjde k skončeniu katalýzy a kahan rýchlo vychladne.
Čo keď zabudnem lampu sfúknuť ?
Pokiaľ po zapálení zabudnete sfúknuť plameň, bude lampa malým plameňom horieť, pokiaľ sa nespotrebuje náplň. V momente keď dôjde k spotrebovaniu náplne, plameň zhasne.
Čo keď zabudnem lampu priklopiť kovovým uzáverom ?
Pokiaľ po sfúknutí plameňa na lampu zabudnete a necháte ju "otvorenú" (aktivovanú), bude po celú dobu prebiehať katalýza a celý proces skončí v momente, keď sa odparí všetok obsah lampy. Následne kahan vychladne.
Ako dlho by mala byť lampa ponechaná aktivovaná ?
Tak dlho, aby došlo k prevoňaniu a prečisteniu vzduchu. Minimálna doba nie je stanovená, ale doporučuje sa, aby ste neprekračovali dobu 20 minút na plochu 10 m2 . Samotný parfém nie je toxický a je podrobovaný prísnym testom. Pokiaľ teda necháte lampu aktivovanú dlhšiu dobu, bude vzduch silnejšie parfumovaný, čo nebýva každému príjemné.
Pri napĺňaní lampy ste si poliali ruku parfumom?
Parfum je silno horľavý, preto sa po obliatí vyvarujte kontaktu s ohňom. Doporučujeme umyť ruky vodou a bežným mydlom.
Môžem používať parfumy aj od iných výrobcov ?
Zloženie parfumov Lampe Berger je prispôsobené poréznemu kahanu a použitie parfumov iných výrobcov, by mohlo poškodiť kahan a negatívne ovplyvniť jeho funkčnosť a životnosť. Používanie vonných olejov môže kahan úplne zničiť, pretože by došlo k upchaniu samotných pórov a nedochádzalo by tak k žiadanej katalytickej reakcii.
Aká je životnosť kahanu ?
Doporučujeme vymeniť kahan po 200 použitiach, alebo raz za rok - podľa toho, ktorá z podmienok sa naplní skôr.

 


Predchádzajúci článok História značky Arthur Price
Ďalší článok Značka Silit